• Header Tai Chi Chuan

  • 'Klassieke Traditionele Bewegingsleer'

Tai Chi Chuan

Taoïsme

Tai Chi Chuan is zo’n eeuwenoude Chinese bewegingsleer, de oorsprong is terug te vinden in het Taoïsme en de krijgskunst (Wushu). Het is een klassieke traditionele bewegingsleer, waaraan allerlei lichamelijke en geestelijke gezondheidsvoordelen worden toegeschreven. De bewegingen zijn niet gericht op het ontwikkelen van het fysieke lichaam, in tegenstelling tot veel westerse sporten, maar zijn vooral gericht op het verruimen van het innerlijke bewustzijn.

Doelen en effecten van Tai Chi

Tai Chi Chuan wordt voornamelijk beoefend voor:

  • ontspanning,
  • balans en
  • gezondheid.

Enkele gezondheidseffecten die worden toegeschreven aan het beoefenen van Tai Chi Chuan zijn: fitheid, kracht, flexibiliteit, balans, lichaamscoördinatie, concentratie, vermindert stress, verbetert geheugen, verbetert de spijsvertering, regelmatiger ademhalingspatroon en vermindert valincidenten.

Op psychisch vlak wordt Tai Chi Chuan beschouwd als een dynamische meditatie. De aandacht is geconcentreerd op bewegingen, het geheugen wordt aangesproken en de gedachten zijn op één ding gericht. De oefeningen leiden tot een goede conditie, verhoogde weerstand, balans in lichaam en geest en innerlijke kracht.

Wat is Tai Chi

Tai Chi Chuan bestaan uit niet prestatiegerichte, vloeiende, doorgaande bewegingen, waarbij rust en soepelheid in lichaam en geest wordt ontwikkeld. De uiterlijke vorm van Tai Chi Chuan is opgebouwd uit series langzame, gracieuze bewegingen (ookwel vorm genoemd) die vloeiend in elkaar overlopen. Tijdens de uitvoering van de vorm dient de beoefenaar het lichaamszwaartepunt onder controle te houden.

 

Tags: Bewegingsleer, Tai Chi Chuan, Taoïsme, Gezondheid

AfdrukkenE-mail