• watisqi header

  • 'Bewust Bewegen is Alles wat Leeft'

Wat is Qi?

De oudheid

De Chinezen stelden in de oudheid al, dat de energie van hemel en aarde door de mens heen stroomt. Qi (levenskracht) wordt gezien als de basisenergie die alle materie omvat en is de aandrijvende kracht achter alle activiteiten en transformaties in de natuur.

Energie

Voor de mens is Qi de basisenergie voor zijn innerlijke energie, die de innerlijke stroom op gang houdt, waardoor Qi gelijkmatig over het lichaam wordt verdeeld. De Qi stroom in het menselijk lichaam heeft direct verband met de ademhaling, de bloedcirculatie en het lymfesysteem. Als de noodzakelijke stroom uit balans raakt, wordt het fysieke lichaam aangetast en kan ziekte het gevolg zijn. Sinds de oudheid zijn er oefeningen ontwikkeld om die energieën zo te geleiden dat je er veel profijt van kunnen hebben.

Bronnen

' Qi (spreek uit 'tsjhi'; ook geschreven chi, ki of ji) is het meest fundamentele concept van de Chinese kosmologie. Waarschijnlijk was de eerste betekenis van Qi 'stoom' of 'uitwaseming' en ook 'adem'. Vandaar dat het vereenzelvigd werd met de levenskracht en de geest van het lichaam. In de vroege medische teksten betekend Qi de energie en de levenssappen van het meselijk lichaam. De filosofen maken Qi tot het fundamentele element van de schepping, de energiematerie van al wat is. Er is geen bevredigende Nederlandse vertaling van Qi. ' Bron: Kristofer Schipper, Tao De levende religie van China 

 

Qi (ook wel ch'ichiki of gi) is een fundamenteel concept uit de Chinese cultuur, doorgaans gedefinieerd als adem, levenskracht, vitale energie of spirituele energie dat deel uitmaakt van alles wat bestaat. Verwijzingen naar qi of soortgelijke filosofische concepten als een soort van metafysische energie die levende wezens in stand houdt, vormen onderdeel van veel religies, vooral in Azië.

Etymologisch gezien bestaat het ideogram 氣 voor qi uit de karakters voor stoom (气), oprijzend uit rijst (米) bij het koken. ' Bron: Wikipedia

AfdrukkenE-mail